Odchod klíčových zaměstnanců je pro firmu vždy velkým problémem. S takovým zaměstnancem Vám totiž neodchází jen pracovní síla a číslo v personálním reportu. Odchází Vám lidé se zkušenostmi a podrobnou znalostí firmy. Odchází Vám lidé, kteří znají historii jednotlivých procesů a jejich vývoj.Pamatují si chyby, kterých se firma dopustila a postupy, které fungovaly .A co dělat, když Vám najednou těch klíčových lidí začne kvapem ubývat? Co dělat, když Vám ve firmě ze „starých mazáků“ zbude jen pár nejtrpělivějších? Něco bude špatně, to je jasné.
Když Vám začnou odcházet stálí a podle Vašeho mínění stabilizovaní zaměstnanci, je určitě něco špatně. Pokud Vám odejde jeden či dva, není asi třeba si tím extrémně lámat hlavu (pokud tedy nejste firma o pěti lidech). Dělo se to vždy a dít se bude. Prostě v životě každého zaměstnance asi nastane situace, kdy je třeba změnit práci. Ale co dělat v případě, kdy Vám Vaši klíčoví lidé začnou odcházet hromadně? Odejde první a spustí se lavina odchodů a vy jen nabíráte a zaučujete nové? Tady je třeba zpozornět. A je to právě na managementu firmy, aby si uvědomil, že se děje něco nedobrého. Že příčina těchto odchodů bude někde uvnitř firmy.
Často se setkávám s tvrzením, že lidé odcházejí za lepší nabídkou (myšleno často za lepší finanční nabídkou). Ale ve chvíli, kdy Vám odcházejí ti takzvaní „držáci“to nebude o penězích. Bude to o způsobu vedení lidí. O firemní kultuře, o přístupu manažerů k zaměstnancům i k tomu, co se ve firmě děje.
Ano, pro mnoho manažerů je těžké si přiznat, že právě oni mohou být příčinou odchodů stálých a kvalitních lidí. Netvrdím tím, že ti noví nebudou kvalitní, ale bude jim to trvat, než firmu poznají a než se s ní sžijí. Pro většinu manažerů by tak mělo být efektivnější udržet ty současné než hledat a „piplat si“ ty nové. Pokud jste tedy v podobné situaci, nebojte se požádat o zpětnou vazbu a použít sebereflexi. Právě ochota a schopnost posoudit sám sebe, vidět své manažerské nedostatky a chyby je to, co z Vás dělá skvělého leadera. Leadera, se kterým lidé zůstávají.
Photos courtesy of and copyright Free Range Stock, Eduardo Bogosian,